Τα μικρά Αμαριωτάκια

Συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά να μαθαίνουμε παίζοντας. Μετά από μια επιτυχημένη σειρά εκπομπών συνεχίζουμε να προβληματιζόμαστε και να δημιουργούμε. Τα Αμαριωτάκια μεγάλωσαν όπως μεγάλωσε και το δημοτικό μας. 4/θ λοιπόν φέτος, με φρέσκα πρόσωπα, και μαθητές και μαθήτριες που το μοναδικό τους όριο είναι αυτό που βάζει η φαντασία τους. Σας ευχαριστούμε για την στήριξη τη χρονιά που μας πέρασε και υποσχόμαστε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

Τα Αμαριωτάκια ερευνούν οικοσυστήματα

Οι δάσκαλοι στα χωριά έχουμε ένα μεγάλο προτέρημα. Μπορούμε να μεταφέρουμε το μάθημα εκτός τάξης ανα πάσα ώρα και στιγμή. Η σύντομη φωτογραφική παρουσίαση που ακολουθεί είναι η επίσκεψη της τάξης σε ένα εκκλησάκι του χωριού για να μελετήσουμε μικρά οικοσυστήματα εκεί. Ο σκοπός από την αρχή δεν ήταν να μάθουνε τα παιδιά ορισμούς από το βιβλίο, αλλά να παρατηρήσουν την βιοποικιλότητα και να αναλογιστούν πόσο σοφά είναι το κάθετι τοποθετημένο. Η δραστηριότητα υπάρχει στο βιβλίο της μελέτης της Δ΄ και νομίζω οτι είναι καλύετρο και για μας να τη διδάσκουμε εκτός τάξης. Ομολογώ πως εγώ δεν ήξερα ούτε πως πάμε στο εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου ούτε και ήξερα τα μισά από τα φυτά που τα πιτσιρίκια μου παρουσίασαν. Αυτό που θέλω να πω είναι οτι καμιά φορά είναι καλύτερο να σταματήσουμε να διδάσκουμε και να αφήσουμε τα παιδιά να μας μάθουν κάτι. Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να μάθουμε να διδάσκουμε μέσα από τη φύση, αλλά αν ο καθένας μας μοιραστεί τις εμπειρίες του και προτείνει δραστηριότητες, θα κάνουμε καλό και σε μας και στους μαθητές. Ευχαριστώ για το χρόνο σας! Καλή προβολή!

3 σχόλια:

  1. Η γνώση της φύσης δεν μπορεί να γίνει κτήμα των μαθητών όταν απουσιάζει η εμπειρία. Δυστηχώς δεν έχουν όλοι οι μικροί μαθητές το πλεονέκτημα της εμπειρίας κυριώς γιατί κατοικούν σε πόλεις που την βιοποικιλότητα μπορούν να την γνωρίσουν μόνο μέσω προτζέκτορα. Εσείς έχετε αυτό το πλεονέκτημα,εκμεταλευτείτε το όσο γίνεται. Άγγελε και πάλι και ξανά και ξαναπάλι πολλά συγχαρητήρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μικρά Αμαριωτάκια είστε πολύ σπουδαία παιδιά! Κάνετε πολύ καλή δουλειά με το δάσκαλό σας και δίνετε και σ' εμάς μαθήματα. Σας ευχαριστούμε! Διαβάστε ευχές- μαντινάδες για το νέο χρόνο στο http://politistikosgonias.blogspot.com .Σας τις αφιερώνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια στα παιδιά, μα και στο δάσκαλο που τα εμπνέει..(Νομίζω πως έχετε συλλάβει τον ορισμό της λέξης "εκπαίδευση", Μπράβο ξανά..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή